news-details
Kultura

Dani muzike u Herceg Novom odloženi za jesen

Iako su poštovaoci muzike u Herceg Novom navikli da u drugoj nedjelji jula počinje jedanaestodnevna svetkovina klasične muzike, Međunarodni festival Dani muzike odložen je za jesen, obavijestio je rganizacioni tim festivala Dani muzike –  producent JUK “Herceg fest”.

– Savjet manifestacije, na čelu sa predsjednicom Milenom Lučić i umjetnickim direktorom, pijanistom Borisom Kraljevićem, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u svijetu, regionu i našoj zemlji, je pravovremeno predložio pokroviteljima da se Festival izmjesti iz ljetnjih u jesenje mjesece. Ovaj predlog je naišao na razumijevanje i podršku predstavnika Opštine Herceg Novi, generalnog pokrovitelja Festivala, na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem, kao i Ministarstva kulture Crne Gore-kaže se u saopštenju.

Vjerna i mnogobrojna publika novskog praznika muzike će blagovremeno biti obavještena o novom terminu održavanja, učesnicima, te programu Festivala, u kojem će značajno mjesto imati programi posvećeni obilježavanju 250 godina od rođenja velikog Ludvig Van Betovena.

Pored velike sale u Dvorani “Park”, dio programa će se održati u Muzičkoj Školi Herceg Novi, sa kojom je uspostavljena saradnja prošlog ljeta, nakon višegodišnje pauze, dodaju organizatori.

– Pozvani umjetnici iz više država Evrope i Azije su, u trenutku kada smo donosili ovu odluku, potvrdili veliku želju da se predstave novskoj festivalskoj publici. Nadamo se da će prilike biti povoljne i da će 37. Dani Muzike još jednom potvrditi reputaciju jednog od najznačajnijih festivala klasične muzike u regionu. Do tada, neka umjetnička muzika bude dio svakog dana, zato što oplemenjuje i dokazano ima blagotvorno dejstvo na psihu i duh- poručuje organizacioni tim festivala Dani muzike.