news-details
Ekonomija

Najavljen paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu

Izvor: Vijesti.me

Vlada planira poseban paket mjera za poljoprivredu i ribarstvo, u kojem se nalazi program otkupa i vanredne pomoći od 3,67 miliona eura, unaprijed će biti plaćen dio redovnih subvencija sa 3,5 miliona, a biće otvorene i dvije kreditne linije Investicionog razvojnog fonda.

To je najavljeno u cilju održavanja postojećeg nivoa poljoprivredne proizvodnje, stabilnosti tržišta, cijena i prihoda poljoprivrednih proizvođača i ribara.

Dio programa koji se odnosi na intervencije na tržištu vrijedan je tri miliona eura, a obuhvata preuzimanje i skladištenje viška proizvoda od poljoprivrednih proizvođača, ribara, uzgajivača ribe i prerađivača.

Ti proizvodi bi kasnije bili ustupljeni javnim ustanovama, bolnicama, centrima socijalnog stanovanja, Crvenom krstu i drugima, uz nadoknadu proizvođačima od pune tržišne vrijednosti.

Jednokratna pomoć od 200 hiljada eura namijenjana je za 184 registrovane privredne ribare. Iznos pomoći će biti određen na osnovu unijetih dnevnika ulova za 2019.

Ministarstvo poljoprivrede će platiti sve doprinose osiguranika poljoprivrednika za šest mjeseci, što iznosi 100 hiljada eura.