news-details
Ekonomija

Dekan Fakulteta za biznis i turizam očekuje teško ljeto

 Izvor: Pobjeda

Autor: Nada Kovačević

 -Moj optimistički scenario je da će se ova situacija smiriti do jula, ako se pandemija zauzda-rekao je Pobjedi prof. dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve.

Naveo je da je turizam prvi sektor pogođen koronavirusom, a iz EU su sigurni da će najsporije da se oporavi i da bi mogao da pretrpi pad do 70 odsto.

- Moja procjena je da ce domaći i regionalni turistički tokovi početi tokom jula i da ce ipak biti sezone, iako mnogo kraće i mnogo manje efektivne. U sklopu toga je i očekivanje da će 2021. godina biti godina postepenog, a 2022. značajnog oporavka. Nadajmo se da će globalno društvo osigurati da globalni krizni menadžment vodi u tom pravcu - kazao je Ratković Pobjedi.

Naveo je da ne možemo ožekivati organizovane grupe turista i da se u najboljem scenariju trebamo orijentisati na ,,motorizovane“ turiste iz okruženja i bližih zemalja Evrope (Italija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Poljska, Češka), a organizovane grupe na osnovu avio-paket aranžmana nije realno očekivati.

Naveo je da ulaganja u poljoprivredu, naročito ruralnu, daju turizmu dodatne konkurentske prednosti i kvalitet, a ulaganje u hotele i restorane poljoprivredi otvara nove tržišne šanse.

- Turizam i poljoprivreda su komplementarni u širem turističkom sistemu. Turizam poljoprivredi otvara inostrano tržište u vlastitoj zemlji (tihi izvoz), a ponuda lokalnih prehrambenih proizvoda čini hotele i restorane atraktivnijim za turističke potrošače - objasnio je Ratković.

Komentarišući najavu Vlade da će pomoći turističkom sektoru, on ističe da su opravdani troškovi za regresiranje i/ili odlaganja plata.