news-details
Ekonomija

Gradnja Kuće maslina po planu

Iz Uprave javnih radova Crne Gore (UJR) saopštili su da izgradnja objekta nacionalne Kuće maslina u Starom Baru napreduje iz dana u dan, bez obzira na poteškoće izazvane pandemijom koronavirusa.

Prema istim navodima, ako ne bude dodatnih otežavajućih okolnosti, očekuje se da građevinski radovi budu završeni do kraja ove godine.

-Na gradilištu su u toku grubi građevinski radovi, armiranje i betoniranje ploča i zidova, tako da objekat sve više poprima konture predviđene projektnim rješenjem. Izvođač na ovom projektu je cetinjsko preduzeće “Bombeton”, a svi segmenti građevinskih radova izvode se uz poštovanje mjera i naredbi nadležnih državnih institucija, u cilju zaštite radnika od COVID-a 19-ističu iz UJR .

Vrijednost projekta iznosi blizu milion eura, a u potpunosti ga finansira Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta.

Kuća maslina će imati ukupnu površinu od blizu 1.100 kvadratnih metara, a zamišljena je kao administrativni i edukativni centar, koji će ujedno biti središte raznih manifestacija, među kojima i tradicionalne Maslinijade.

Objekat će sadržati i manji pogon za preradu maslina, koji će biti otvoren za sve crnogorske maslinare i zainteresovane turiste, kako bi mogli da vide kompletan proces dobijanja ulja.

-Osim značajnog unaprjeđenja uslova za rad crnogorskih maslinara i predstavljanja proizvoda vrhunskog kvaliteta, očekuje se da  Kuća maslina bude veoma atraktivna i za mnogobrojne strane turiste i posjetioce, čime će postati dio turističke i kulturne ponude Bara i Crne Gore-zaključuje se u saopštenju UJR