news-details
Kultura

Crnogorski tinejdžeri u evropskom filmskom žiriju

Više od stotinu djevojčica i dječaka iz Podgorice, Nikšića, Bara, Budve, Danilovgrada, Herceg Novog i Žabljaka od ove nsedmice dio su međunarodnog filmskog žirija Evrope. Zajedno sa svojim vršnjacima širom Evrope, crnogorski osnovci će odlučiti koji film će dobiti prestižnu Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije.

-U okviru sedmodnevnog programa Nagrade mlade publike, tinejdžeri i tinejdžerke imaće priliku da iz topline svojih domova, putem digitalnih platformi, pogledaju tri filma, učestvuju u sedam filmskih radionica i pohađaju časove glume kod mladih crnogorskih glumaca.

Članovi i članice žirija dobili su svoj privatni Festival Scope nalog putem kojeg će do 26. aprila gledati filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija: Moj brat juri dinosauruse (režija Stefano Čipani), Moje nevjerovatno ljeto sa Tes (režija Stiven Vauterlod) i Roka mijenja svet (režija Katja Benrat)-saopštila je Sara Radović, glavna organizatorka za Crnu Goru.

U istom periodu, Podgorica film festival, uz podršku Filmskog centra Crne Gore, prvi put organizuje i filmske radionice za osnovce. U okviru online radionica, mladoj filmskoj publici su predstavljene teme koje predstavljaju uvod u film, te će zainteresovani učesnici i učesnice pohađati "Zoom" predavanja: "Vodič kroz scenario" Stefana Boškovića, "Zvuk i muzika u filmu" Marka Gošovića, "Produkcija filma (od snimanja do bioskopa)" Biljane Vušovič i Drite Llole, "Kamera i montaža" Ivana Čojbašića i Dušana Vulekovića, "Uvod u filmski prostor - scenografija" Dragane Baćović i "Režija i fotografija" Nemanje Bečanovića i Une Jovović.

-Danas-nedjelja, 26. april, na programu je analizu nominovanih filmova sa moderatorkama Tinom Kuzman i Biljanom Vušović, nakon čega će mladi žiri glasati za svoje favorite i zajedno sa vršnjacima iz 32 evropske države odlučiti koji film će postati ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike-dodaje Radović.

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Udruženjem glumaca Crne Gore, ovaj kulturni i edukativan događaj za mlade ljubitelje filmske umjetnosti biće produžen za još tri dana.

Od 27. do 30. aprila u "Zoom" učionicama održaće se glumačke radionice: „Tjelesna ekspresija glumca na filmu“ Vesne Vujošević Labović, „Koncentracija“ Jelene Đukić, „3,4 – Akcija!“ Anđele Radović, „Izmaštaj me, stvori me“ Kristine Obradović, „Kako biti prirodan na filmu“ Ivone Čović Jaćimović, „Da je glumac biti lako, glumac bi bio svako“ Milice Šćepanović, “KreAcija atrAkcija” Stevana Radusinovića, "Moj glas je moj instrument" Smiljane Martinović, „Glumac kameleon u digitalnom svijetu“ Sanje Vujisić, "Daj mi duše dio“ Branke Otašević, "Tema bez trema" Radmile Božović i „Šta bi bilo kad bi bilo“ Marije Labudović.

-Najbolje članove i članice crnogorskog žirija “Nagrade mlade publike” ove godine očekuju i nagrade. Za najkreativnije odgovore na pitanja iz upitnika za učesnike, iz NVO Podgorica film festival pripremljene su novčane nagrade -prva nagrada 150 eura, druga nagrada 100 eura i treća nagrada 50 eura, Cineplexx Podgorica će talentovane osnovce nagraditi sa dvije godišnje karte za bioskop, a Crnogorska kinoteka poklanja vrijedne knjige o istoriji filma. Svi članovi žirija dobiće diplomu kojom se potvrđuje da su bili dio ovog prestižnog međunarodnog događaja-ističe Radović.

Nagradu mlade publike u Crnoj Gori organizuje NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Partner u programima Evropske filmske akademije je Filmski centar Crne Gore. Događaj se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.