news-details
Kultura

U Tivtu izdvojili 5.000 eura za nove knjige sa lokalnom tematikom

Opština Tivat izdvojila je 5.000 eura za podršku tri projekta izdavačke djelatnosti. Kriterijumi za vrednovanje ovih projekata po Javnom konkursu bili su umjetnički kvalitet i značaj za razvoj crnogorske i lokalne kulture, međunarodna afirmacija crnogorske kulture i usklađenost predloženog iznosa sredstava sa planiranim aktivnostima projekta.

Prioritet za sufinansiranje imali su autori iz Tivta, odnosno autori čija je publikacija od značaja za Tivat i Boku Kotorsku.

Odlukom tivatskog Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, biće sufinasirani dvije monografske publikacije i jedna knjiga o nematerijalnom kulturnom nasljeđu.

Monografska publikacija „Tradicija maškaranja u Tivtu“ NVU „Maškarada“, podržana je sa 1.720 eura. Ovaj projekat,  kako je obrazloženo, daće doprinos značaju kulturnog nasljeđa Tivta i Crne Gore i služiće za promociju karnevalske kulture i tradicije među stanovnicima Tivta, Crne Gore i šire.

Monografska publikacija „Lica mog vremena“ Puzzle DOO podržana je sa 1.649 eura. Serijom portreta poznatih Tivćana, njihovih životnih priča i tekstova tivatskih intelektualaca, pisaca, umjetnika, ova publikacija govori o transformaciji Tivta i konstatuje novonastali društveni, socio-ekonomski, politički i kulturni ambijent.

Knjiga „Da nam kolo ne zastane“ Predraga Šušića podržana je sa 1.629 eura. Publikacija je namijenjena svima koji se bave radom i prezentacijom narodnih igara, pjesama, nošnji i običaja, a kroz kritički osvrt, kako se navodi u odluci, pružiće uvid na očuvanje i promociju nematerijalnog kulturnog naslijeđa Tivta i Boke Kotorske u različitim segmentima narodne tradicije (igra, pjesma, običaji, nošnje).