news-details
Kultura

Crteži Dejvida Grejvsa u Gradskoj galeriji

Sinoćnjim otvaranjem izložbe crteža Dejvida Grejvsa iz Los Anđelesa, Gradska galerija Kotor  nakon dvomjesečne pauze nastavlila je realizaciju svog likovnog programa. Izložbu je otvorila Tatjana Miljenović, direktorica JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

-Umjetnik je sasvim slučano došao u Kotor i ostao zbog pandemija koronavirusa i na kraju, spletom srećnih okolnosti, došao i napravio ovu divnu izložbu. Drago mi je da kultura ne trpi u ovim vanrednim okolnostima što je jako pozitivno – kaže Miljenović.

Prisutnima se obratio umjetnik Dejvid Grejvs  koji je većinu svojih radova stvorio tokom raznih putovanja.

-Došli smo u Crnu Goru prije dvije godine i svidjelo nam se toliko da smo odučili da se ponovo vratimo. Na mojim crtežima vidjećete mnogo različitih stvari koje su sastavljene u jednu cjelinu. One čine da crtež ima neki smisao. Ono što radim jeste da sastavljam iskustva koja osjećam u sebi dok putujem i takođe stvari koje vidim tokom putovanja koja su drugačija, koja mi privlače pažnju i takođe reflektuju moju drugu ljubav – anropologiju i arheologiju. Imam interesovanja prema istoriji i ljudima. Pokušao sam sjediniti nešto što izlega kao da treba da bude zajedno, ali ne možete do kraja da shvatite šta je to, jer to je, prema mom mišljenju, ono što predstavlja život. Moji crteži su male priče za sebe, da se sjećam gdje sam putovao – navodi autor.

Poštujući preporučene mjere zdrastvene zaštite, posjetioci će moći da pogledaju izložbu u Galeriji uz propisanu fizičku distancu.

Dejvid Grejvs je rođen u Los Anđelesu, gdje je naprije završio studije kulturne antropologije i arheologije. Likovnoj umjetnosti se posvetio od 1984. godine, te je u posljednjih 40-ak godina imao na desetine samostalnih izložbi (uglavnom grafika) širom SAD-a. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj likovni rad.

Njegove grafike, slike i crteži izloženi su u mnogim muzejima, kao i u javnim i privatnim kolekcijama. Njegovi umjetnički radovi su veoma često korišćeni u produkcijama filmske industrije: u filmovima, televizijskim emisijama i reklamama. Dejvid Grejvs  prvi put izlaže u Evropi.