news-details
Ekonomija

Kotor među najbezbjednijim destinacijama za putovanje ovog ljeta

Izvor: Skala radio

Organizacija European Best Destinations (EBD), sa sjedištem u Briselu, čija je uloga promocija kulture i turizma u Evropi, uvrstila je Kotor među najbezbjednije destinacije za putovanja ovog ljeta. EBD je u partnerstvu sa više od 300 turističkih predstavništava i EDN mrežom Evropske komisije, saopštila je za Skala radio Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije  (TO) Kotor.

Ona je podsjetila da je tokom prethodne dvije godine TO Kotor u saradnji sa EBD omogućila da se drevni grad nađe na listi najinteresantnijih i najbolje preporučenih destinacija.

-EBD je sada Kotor proglasila jednom od najbezbjednijih destinacija, uzevši u obzir parametre koji se tiču prije svega održavanja higijene u restoranima, prodavnicama, kao i dostupnost bolnica, odnosno broju bolničkih kreveta u odnosu na broj stanovnika i broj ukupne populacije koja boravi na nekoj destinaciji. Ovo je još jedna u nizu promotivnih aktivnosti TO Kotor, koja zajedno sa NTO, ali i drugim subjektima promoviše Crnu Goru i Kotor kao bezbjednu destinaciju. Vođeni time, svakako će ovaj status uticati na jedan broj turista-smatra ona.

Što se tiče očekivanja od ove turističke sezone Radović navodi da nemaju previše razloga za optimizam u odnosu na cifre i ostvarenje prihoda minulih godina u ovo vrijeme. Prošle godine tokom juna Kotor je dnevno imao u privatnom i u hotelskom smještaju ostvarenih između dvije ipo i tri hiljade noćenja.

-Tu brojku ove godine možemo zaboraviti. Hotelski kapaciteti i apartmani će imati drugačiji režim, tj. način poslovanja u smislu poštovanja svih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog Koordinacionog tijela kada je u pitanju održavanje higijene. Ukupne procjene i prema režimima letjenja i prema planu dolaska kruzera koji je objavljen prošle sedmice na generalnoj Skupštini asocijacije MEDCruise, kao i svim planovima koje imaju turističke, agencije, lokalni vodiči, ugostitelji,  prilično su pesimistične. Očekuje se da realizacija ukupnog turističkog prometa na ovogodišnjem nivou bude čak i manje od 30 odsto od onoga što je planirano-kazala je Radovićeva.

No, svakako ova godina i prihodi koji se budu akumulirali kroz turizam i vrijeme koje je turističkim poslenicima na raspolaganju iskoristiće se na kreiranju buduće dobre strategije i na sve ono što će pomoći da u budućnosti ne budemo previše zavisni od dijela koji se odnosio na izletnički turizam.

-Turistima koji budu boravili u Kotoru, TO će kao i prethodnih godina pružiti usluge informisanja i prijave boravka, istina u nešto manjoj mjeri. Za sada je aktivna kancelarija u starom gradu za prijavu boravka turista, a radno vrijeme će biti cjelodnevno svakog dana. Uskoro će se otvoriti i punktovi u zavisnosti od turističkih mjesta u koja gosti budu najviše dolazili, odnosno tamo gdje bude potvrđeno najviše rezervacija. Za sada je u planu da to što prije budu Prčanj i Risan, pored starog grada, zatim Dobrota-objasnila je Radovićeva.