news-details
Kultura

Završen Montenegro International Guitar Competition Tivat 2020

Međunarodno takmičenje gitarista Montenegro International Guitar Competition Tivat 2020 završeno je nakon što je, tokom tri dana onlajn izdanja nastupio 101 takmičar iz 26 zemalja svijeta.

Pobjednik je poljski gitarista Marcin Kuzniar koji je nastupio kao jedan od troje finalista profesionalne kategorije. On je, kao nova mlada Euro String zvijezda, dobio Andres Marvi gitaru u vrijednosti   8000 eura, priliku da nastupa na nizu koncerata u Evropi, kao i sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom.

Drugoplasirani finalista, Ozberk Mirac Sarigul iz Turske, dobitnik je Slavko Mrdalj gitare vrijedne 5000 eura, dok je treće mjesto zauzeo rumunski gitarista Ilie Dragos Vasile i osvojio besplatno učešće na nekolika Euro Strings festivala u idućoj sezoni.

O pobjednicima je odlučivao devetočlani internacionalni žiri koji je, kao i publika nastupe pratio putem onlajn platformi na kojima je realizovano cjelokupno takmičenje, uz TV prenose na TVCG 2 i TVNK.

Ovo je prvi put da se, usljed novonastalih okolnosti, takmičenje održava onlajn. Iako je pandemija promijenila prvobitnu formu festivala, njegovo 14. izdanje okupilo je zapažen broj učesnika, čije je nastupe tokom tri dana pratilo u kontinuitetu više hiljada gledalaca iz cijelog svijeta. Tako realizovan, ovaj festival je postao jedini koji u Crnoj Gori nije odložen ili otkazan usljed krize.

Osim u profesionalnoj kategoriji u kojoj su nastupila 24 takmičara, 77 drugih prijavljenih nadmetalo se u šest različitih uzrasnih grupa. Žiri za mlađu kategoriju  odabrao je pobjenike za svaku od njih. Kao nosioci svojih kategorija sa starosnim ograničenjem izdvojili su se Samuel David Solomon iz Bugarske, Nichita Ginsca Nistea iz Rumunije, Vuk Vukajlović i Veljko Brankovan iz Srbije, Samo Novak iz Slovenije i Davide Picci iz Italije.

Najbolja među predstavnicima Crne Gore bila je Nađa Grdinić koja je osvojila treće mjesto u okviru treće potkategorije mlađe grupe takmičara. I njima su pripale vrijedne nagrade za koje su se pobrinuli organizatori festivala – Muzički centar Crne Gore i NVO Anagastum, koji imaju podršku Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvo Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative platforme.

.Organizatori vjeruju da će ovo, iako izazovno, izuzetno uspješno izdanje festivala i te kako dati novu dimenziju i budućim festivalima. Najavljeno je i da će drugi dio festivala – koji predviđa koncerte eminentnih svjetskih gitarista, biti održan uživo čim se za to steknu mogućnosti u odnosu na situaciju.

Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.